Priprava in sušenje cvetja

priprava in sušenje cvetja

Sušenje cvetja je enostavno! Nabiramo ga v suhem vremenu. Izberemo tako, ki še ni popolnoma razcveteno, ker bolje ohrani barvo. Ne nabirajmo poškodovanih ali slabo razvitih cvetov.

Ne smemo pa zamenjati suhega cvetja s takim, ki je obdelan na poseben način – preparirane vrtnice.

Cvetlice, ki jih sušimo obešene

  • Za tako sušenje so primerne hortenzije, zgodnje spomladanske trave in razne suhe rože: suha roža, mrežice, amobij in podobno.
  • Cvetje sušimo obešeno s cvetnimi glavicami navzdol, v toplem, suhem, dobro prezračenem prostoru. Ne sme biti na soncu.
  • Spodnje liste na pecljih odstranimo, ker se zgrbančijo in zavirajo sušenje.
  • Če so stebla šibka, podpremo še sveže cvetne glavice z žico.
  • Cvetje zvežemo v manjše šope, da se posušijo tudi stebla, ki so na sredini šopa.sušenje cvetja z rožami obrnjenimi navzdol

Sušenje s posebnimi snovmi

Če želimo, da so posušene cvetlice videti sveže, jih sušimo s posebnimi snovmi, ki vpijejo vso vlago, cvetlica pa ohrani barvo in obliko. Za tako sušenje so primerne rumene in bele narcise, teloh, mimoza, primule, tulipani, nageljni, potonike, srobot, ognjič, vrtnice, dalije in cinije.

Bolj občutljive cvetlice sušimo z boraksom v prahus silikagelom ali posebej pripravljenim peskom za bolj odporne. Silikagel posuši cvetlice v dveh do treh dneh; v drugih snoveh se posušijo v dveh do treh tednih.

Če hočemo cvetlice sušiti v pesku, ga moramo najprej večkrat dobro sprati in ga posušiti na soncu.

Snovi, s katerimi smo rastline sušili, lahko znova uporabimo. Po uporabi jih natresemo na pekače in za nekaj ur postavimo v mlačno pečico. Shranimo jh v neprodušno zaprtih posodah.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja