Materinski dan

 Tukaj preverite ideje za voščilo in darilo.

Slovenske matere 25. marca praznujejo materinski dan, ki je posvečen izkazovanju pozornosti, hvaležnosti in priznanje materam za njihovo poslanstvo. Slovenija je edina na svetu, ki ga zaznamuje na današnji dan.

Materinski dan izhaja iz krščanskega praznika Gospodovega oznanjenja, pri katerem gre za Marijin praznik, ki se praznuje devet mesecev pred božičem. Korenine praznik vleče iz ameriškega ženskega socialnega gibanja v 19. stoletju, v Evropo pa se je razširil po 1. svetovni vojni.

Po drugi svetovni vojni je materinski dan pri nas zasenčil dan žena, 8. marca, v 90. letih prejšnjega stoletja po osamosvojitvi Slovenije pa je znova začel dobivati veljavo in prostor v javnem življenju.

Biti mama je težka služba

Mame morajo vzdrževati tihožitje med različnimi vlogami in ostati ženske, partnerice, prijateljice in tudi hčerke svojim staršem. Umirjenost in občutek kompetentnosti sta nuji za dobro vzgojo otrok.

Dobra mama je tista, ki zna poskrbeti zase, saj šele, ko se sama počuti dobro, se lahko kakovostno razdaja otrokom in partnerju.

Otrokom je treba postaviti meje

Največje vrline dobrih mater so postavljanje mej otrokom, brezpogojna ljubezen ter dajanje občutka varnostni in sprejetosti. V prvih letih otrokovega življenja je mama najpomembnejša, saj se z otrokom povežeta v zdravo simbiozo, ki zadovolji otrokove osnovne potrebe in zagotovi odlično odskočno desko za otrokov razvoj v čustveno zdravo osebo, ki zaupa ljudem in okolici. Posledica je boljša družba, zato je vloga mater tako pomembna.

Mater se je lepo spomniti na Materinski dan, 25. marca. Naklonjenost do njih je potrebno izkazovati skozi vse leto.